Utställningar

Utställningar 2019

22.3 - 27.4 Niina Hiltunen 


Niina Hiltunen är både filosofie magister och en textilartesan. Hon studerade vid yrkeshögskolan i Tavastia i den prestigefyllda och traditionella Wetterhoff-träningen, som är särskilt fokuserad på undervisning i tygvävning. 2015 deltog Hiltunen i Vuoden artesaani-tävlingen, där hon var bland de tre finalisterna som enda hantverkare inom inredningstextilier. Hennes portfolio blev uppmärksammad för sina sofistikerade inredningstextiler, vilka utstrålar harmoni och elegant slutresultat. Hiltunen bor och arbetar i Kangasala och är medlem i Pirkanmaa Design Association Modus ry.

Hon lär ut LuovaKudonta ™ -konceptet som hon utvecklat, genom sitt eget företag. Hiltunen är mångsidig konstnär som är också intresserad av att designa inredningstextilier för både privathem och offentliga utrymmen.

Om utställningen:
Utställningen presenterar textilier i många former: handvävda, abstrakta konsttextilier, makrofotografier av mitt arbete på deras produktionsstadium och skulpturala lätta utformning. Den moderna och abstrakta, uttrycksfulla konsten fascinerar mig, och är därför den mest naturliga formen att presentera mig på. Jag är intresserad av färger och deras relationer, och hur de förändras i samband med andra färger. Det är också fascinerande att studera svårhanterliga skulpturala textilmaterial, där resultatet är något okontrollerat och alltid unikt. Den upprepande egenskapen i mina textilier är den tredimensionella formen.

Mina konstverk förnyar den finländska väggtextiltraditionen. Förutom färg- och ytstruktur skapar textilier en helt ny typ av vävd tredimensionell form. Ljus och skugga byter plats beroende på synvinklet. Tyger är handvävda av ylle, men det finns även andra material såsom silk och linne, även metall finns med. Jag föredrar ylle som huvudmaterial för mina verk och genom att kombinera flera nyanser och material får jag den färg och yta jag vill ha.

En viktig del av mina konstverk är att alla detaljer inte är avsedda att visas omedelbart. Fotografierna som jag har tagit i olika produktionsfaser avslöjar detaljer som kanske inte syns mera då konstverket har fått sin slutliga form.

niinahiltunen.com
facebook.com/nhiltunentextiles
instagram.com/nhiltunentextiles
luovakudonta.fi
instagram.com/luovakudonta.fi

Nina Hiltunen3


 

Kommande utställningar 

 

29.4 – 25.5 BLUE JEANS, Ellen Mattson


Om utställningen:

Utställningen BLUE JEANS presenterar textilier i olika former med jeans som material och tema. Tanken med utställningen är att använda ett material som annars skulle slängas, genom att klippa isär jeans tillverkas sedan något annorlunda och nytt. Med tanke på dagens miljöproblematik, är det viktigt att man som formgivare har det i beaktande när man skapar.

Ellen Mattsson är studerande inom slöjdvetenskap vid Åbo Akademi och har sedan tidigare en filosofie kandidatexamen inom formgivning och gestaltning från Linköpings Universitet. Hemma från Jomala, Åland och hennes favoritfärg är blått.

www.ellenmattsson.com

Ellen Mattsson