Näyttelyt

100 vuotta seinä sanoja! | 100 år av väggord!

5.6 - 4.8.2017

Seuravaa näyttely, Ribbons & Stories 5.8 - 8.9.2017

 

On tärkeää, että esiliina on puhdas ja siisti, silloin se suojaa onnettomuuksilta ja epäonnistumisilta leivänleivonnassa. Nauhat ja vyöt ylipäätään auttavat välttämään onnettomuuksia ja sairauksia. Sitäpaitsi pitäähän herrasmiehellä aina olla kunnon vyö. Pukeutumisella voi kertoa miltä paikkakunnalta on kotoisin ja millainen status henkilöllä on yhteiskunnassa. Pienillä tytöillä on oikeus pitää hiukset auki ja sitoa kauniita nauhoja hiuksiinsa, mutta ripillepääsyn jälkeen ja viimeistään naimisiin mentyään naisen pitää laittaa hiukset kiinni. 

Nämä ovat neuvoja menneiltä ajoilta, jolloin perinteet, tavat ja käsityö ohjasivat vaatetusmuotia. Silloin muoti vaihtui sukupolvelta toiselle, kun tänä päivänä kaikki tapahtuu nopeammassa tempossa, mallistojen vaihtuessa syksystä kevääseen. Ennen vaatteet valmistettiin itse, ja vaatteet olivat sijoitus loppuelämään, mikä onkin iso kontrasti nykyajan vaatekulutukseen. Vaatteet ja nauhat ovat läpi historian kulkeneet rinnakkain. Tämän näyttelyn lähtökohtana ovat kudotut nauhat Pohjanmaan kansallispuvuissa. Etsiessämme tietoa nauhoista, niiden merkityksestä ja käytöstä, löysimme erilaisia tapoja, perinteitä ja kertomuksia. Halusimme tutkia, miltä nämä perinteet näyttäisivät nykyajassa, jos toimisimme niiden mukaan.

Näyttelyssämme Ribbons & Stories esittelemme käsinkudottuja pohjalaisia pirtanauhoja yhdistettynä uniikkeihin kansallispukuhenkisiin asuihin sekä moderneihin vaatteisiin. Näyttelyn vaatteet nauhoineen kuvaavat entisajan perinteitä. Kertomukset nauhoista heräävät eloon ja samalla tuomme esille vanhaa käsityö- ja kulttuuriperintöä.

Seuraa meitä Instagramissa #ribbonsandstories.
Tervetuloa näyttelyn avajaisiin Loftetissa 5.8.2017!
Anna Nordström & Sofia Sandin-Andersson