Österbottens hantverk rf

Österbottens hantverk rf 

Ajatus kotiteollisuusyhdistyksen perustamisesta oli itänyt jo jonkin aikaa alueen maatalousseurassa ja kokouksessa Yttermarkissa 25.4.1913 vahvistettiin yhdistyksen säännöt ja valittiin johtokunta sekä puheenjohtaja. Yhdistyksen nimeksi tuli Österbottens svenska hemslöjdsförening.

Vuodesta 1907 lähtien Österbottens svenska lantbrukssällskap (Pohjanmaan ruotsinkielinen maatalousseura) oli vastannut alueen kotiteollisuuskouluista ja tarkoitus oli että uusi yhdistys ottaisi hoitaakseen tämän tehtävän. Vuonna 1917 koulut siirrettiin kotiteollisuusyhdistykselle samoin kuin kaikki muutkin alaan liittyvät asiat.

Slojdelever 01 W 2

Yhdistys otti hoitaakseen tärkeän tehtävän ryhtyessään kouluttamaan nuoria käsityöammatteihin. Maatalous ei pystynyt elättämään maaseudun nopeasti kasvavaa väestöä ja tarvittiin muitakin ansaintamahdollisuuksia.

Tuotteiden markkinointi tapahtui suurten kotiteollisuusnäyttelyiden ja kaupan avulla. Yhdistyksen ensimmäinen liike A. B. Österbottens svenska hemslöjdsaffär avattiin 24.helmikuuta 1917, osoitteessa Hovioikeudenpuistikko 10,Vaasa.

Vuonna 1938 yhdistyksellä oli kolme kiinteää mieskotiteollisuuskoulua, Koivulahdessa, Pirttikylässä ja Vöyrillä, yksi kiinteä kudontakoulu Kristiinankaupungissa, sekä yksi kiertävä mies- ja kaksi kiertävää naiskotiteollisuuskoulua. Yhdistyksessä oli myös työssä yksi nais- ja yksi mieskonsulentti. Heidän tehtäviinsä kuului järjestää kursseja Pohjanmaalla.

Yhteiskunta muuttui vähitellen eikä kouluille ollut enää yhtä suurta tarvetta. Yhdistys luopui niistä vähitellen, viimeiseksi Kvevlax hemslöjdskola:sta, joka kunnallistettiin 70-luvulla.

Yhdistyksen toiminta suuntautui kurssitoimintaan ja vuonna 1976 yhdistys jatkoi myyntitoimintaa, jonka kotiteollisuusopettaja Anna Ahlbäck oli aloittanut jäätyään eläkkeelle 1960-luvulla Koivulahdessa. Hän käytti kaupasta nimeä Loftets hemslöjd, minkä yhdistys muutti pelkäksi Loftetiksi.

Yhdistyksen toimialue on Pohjanmaa ja kotipaikkakuntana oli aikaisemmin Mustasaari, mutta muutettiin Vaasaksi vuonna1985. Yhdistys on yksi kahdestakymmenestä alueellisesta käsi- ja taideteollisuusyhdistyksestä Suomessa, katto-organisaationa toimii Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry Helsingissä.

loftet 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuodesta 1976 lähtien on yhdistyksellä ja Loftetilla ollut toimitilat Vaasan keskustassa. Aluksi Vaasanpuistikko 18, palokujalla kauppahallin takana. Vuonna 1983 toiminta siirrettiin toiseen kerrokseen Hovioikeudenpuistikon ja Raastuvankadun kulmaan (nyk. Rewell Center). Vuonna 1986 muutettiin osoitteeseen Raastuvankatu 28. Aluksi vuokrattiin Vaasan kaupungilta neljäsosa talosta ja 2000-luvun alussa yhdistyksen käytössä oli jo koko talo.

Loftet on ollut vuodesta 2001 lähtien valtakunnallisen Taito Shop -markkinointiketjun jäsen. Ketjun toiminnasta vastaa Taito Myymälät Oy. Käsi- ja taideteollisuusyhdistykset ja niiden liikkeet perustivat yhtiön vuonna 2000. Loftet käyttää markkinointinimenään Taito Shop Loftetia.

Nykyisin Österbottens hantverk, Taito Shop Loftet ja Ravintola Loftet jakavat talon tilat. Yhdistys vastaa varsinaisesta toiminnasta, kurssi-, näyttely- ja projektitoiminnasta, Loftet on yhdistyksen omistama liiketoiminta ja myy pohjalaista ja suomalaista käsityötä. Ravintoloitsija Kenny Sundqvist vastaa Ravintola Loftetista. 

Österbottens hantverk on julkaissut seuraavat kirjat:
Korsnäsin kuviolliset villapaidat 1980
Perinteisiä neulepaitoja 1983
Virkattuja pusseja 1992
Tilkkutäkin alla 1995
Koreaa virkkaamalla 2003
Jättiläisen jalanjälki 2012
Kivikkosaaren kummitus 2014
Sköna slöjd |Mainiot taidot 2014

Nimihistoria:
2001- Österbottens hantverk rf
1992 - 2001 Österbottens hemslöjd och konsthantverk rf
1913 - 1992 Österbotten svenska hemslöjdsförening

Johtokunta 2020

Lena Lithén , puheenjohtaja
Helena Sandström-Snickars
Mia Porko-Hudd
Johanna Stolpe
Juha Hartvik
Heidi Hintermeyer
Ulrika Vestergård-Denward