Taito Shop Loftet » Pläkkilyhdyt » Pläkkilyhty pieni

Pläkkilyhty pieni

34 €

  • materiaali: pläkkipelti
  • koko: korkeus 21 cm, pohjan halkaisija 10 cm

Pläkkilyhty edustaa vähäkyröläistä pläkkyriosaamista. Rei'itetyn pläkkilyhdyn esikuva on peräisin keskiajalta. 1800 -luvulla pohjalaisnaiset lämmittivät lyhdyillä viluisia sääriään hameen alla mm. kirkossa istuessaan. Loftetin pläkkilyhdyt ovat olleet myynnissä jo vuodesta 1996 lähtien!

Pläkkilyhtyä on kolmea kokoa: pieni, keski ja iso. 

Lyhtyä voidaan käyttää sisätiloissa ja ulkona. Tuotelapussa on palo-ohjeet sekä lyhdyn tarina (suomi, ruotsi, englanti).

 

 

Pläkkilyhty on Loftetin kehittämä menestystuote, jolla on juuret 1800 -luvun käsityöperinteessä.

Lyktor w5Moderni pläkkilyhty sai alkunsa kun Käsi- ja taideteollisuusliitossa Taito ry:ssä aloitettiin valtakunnallinen Tarinatuote-projekti vuonna 1995. Projektissa haluttiin tuoda esiin alueellisia tuotteita, joihin liittyy tarina. Tuotteet saivat olla perinteisiä tai uusia. Me löysimme perinteiset pläkkipeltiset hameenaluslyhdyt Pohjanmaan museosta Vaasasta ja päätimme kehittää niistä Tarinatuotteemme, koska niihin liittyi kiinnostava tarina. Kerrotaan, että naiset ottivat pläkkipeltisen lyhdyn mukaan kirkkoon ja panivat hameen alle lämmittämään jalkoja.

Hameenaluslyhdyt eivät ole vain pohjalainen tai suomalainen ilmiö, vaan niitä löytyy useista maista.

Koska vanhat lyhdyt ovat monimutkaisia, olisi niiden valmistus tullut liian kalliiksi, tilasimme modernin lyhdyn muotoilun Länsi-Suomen muotoilukeskuksesta Muovasta. Anoimme ja saimme myös tukea lyhdyn suunnittelutyöhön ja kehitykseen Pohjanmaan liitolta. Muovassa uuden kartiomallisen lyhdyn suunnittelussa päävastuu jäi muotoilija Mikael Nygårdille. Hän otti hyvin varhaisessa vaiheessa yhteyttä vähäkyröläiseen pläkkyri Asko Gråholmiin, joka innokkaasti paneutui teknisten ongelmien ratkaisuun. Laajemmin lyhty tuli tunnetuksi koko maassa, kun esittelimme sen osastollamme FORMA-messuilla Helsingissä 1998. Pläkkilyhty palkittiin idealtaan ja toteutukseltaan parhaana Suomessa suunniteltuna ja toteutettuna esineenä. Yhteistyöllä saimme aikaan uuden menestystuotteen jota yhdistyksemme liike Loftet on välittänyt useita kymmeniä tuhansia kappaleita ympäri Suomea ja myös ulkomaille.