Nu skapar vi en egen ylletröja för det vackra världsarvet i Kvarkens skärgård, och vi bjuder in dig att ta del i planeringsprocessen!

 

Sammanfattning av Kvarken-tröjan Workshop

Vi vill börja med att tacka alla som deltog i vår inspirerande workshop för att skapa Kvarken-tröjan. Det var en fantastisk dag där vi tillsammans utforskade idéer och planer för att skapa en unik tröja som kommer att representera det vackra världsarvet i Kvarkens skärgård. Här är en sammanfattning av de viktigaste punkterna som diskuterades under workshopen:

Stickningsprocessen:

Vi planerar en tröja som stickas nerifrån upp. Bålen först, sedan läggs ärmarna till och sist stickas tröjans övre del och halshål. De enda sömmar som behöver sys är de i armhålorna eftersom vi stickar med rundsticka och sluten stickning.

Material och Stickstorlek:

Vi använder Lankava Villava tretrådigt garn 180m/100g och stickfasthet 17 m/10 cm. Det görs med stickor nr 4,5 eller enligt handlag. I detta läge håller vi alla dörrar öppna men begränsar oss till 2 färger på samma rad för att även nybörjare ska kunna sticka tröjan.

Storlekar:

Vi tänker oss storlek XS-4XL, dubbla storlekar.  Det betyder att vi rör oss runt 160-192-224-256 m på bålen. Vilket gör att eventuellt mönster där bör vara delbart på 32,16,8 eller 4 maskor.

Design och Koncept:

Vi tänker tidlöst, unisex, alla årstider, ett mönster som går att göra i många färgkombinationer. Vad är unikt med världsarvet? Hur omsätter vi det i en tröja som ska representera världsarvet? Kan vi inspireras av Världsarvets logo? Stenar? Hur får vi den att bli unik och annorlunda? Kan vi tänka något speciellt med muddarna och halslinningen? En tröja som känns fräsch ännu om 5, 15, 50 och 100 år. 

Färgval och Mönster:

De sex olika naturliga garnfärgerna av Villava ger oss 66 möjliga kombinationer om vi använder 2 färger i tröjan, ännu fler om vi använder 3. Tänk hellre enkelt framom invecklat. Beakta nybörjare och undvik färghopp som går över 9-10 maskor av en färg efter varandra. Tänk hellre vardag än fest, det ska bli folkets tröja, den trogna följeslagaren oberoende om man är ute och skidar på isen, åker båt, sitter vid brasan eller går till biblioteket. Tänk hellre symboliskt än realistiskt eftersom detaljerade mönster inte fungerar med så tjockt garn.

 

Kreativitet och Bidrag:

Alla som vill kan lämna in ett planeringsbidrag till Kvarken-tröjan. Alla inkomna bidrag förs sedan samman till en helhet av Lee Esselström – en Kvarken-tröja planerad tillsammans för oss alla!

Alla små förslag och bidrag är välkomna, det behöver inte vara mer än 4 x 4 m ritat på rutigt papper. Testlappar, ritat rutmönster och några fritt skrivna rader om just dina tankar

 

Ditt bidrag bör lämnas in till Loftet senast 31.10.2023.

Det går också bra att mejla anna.nordstrom@loftet.fi för eventuella frågor

 

Vi är tacksamma för det engagemang och den kreativitet som alla deltagare har visat under workshopen. Med dessa riktlinjer och idéer kommer vi tillsammans att skapa en fantastisk Kvarken-tröja som kommer att vara en symbol för vår gemenskap och världsarvet i många år framöver. Vi ser fram emot att se ditt kreativa bidrag!

 

Workshop och planeringsprocess ordnas av Österbottens hantverk rf/Hantverkets hus Loftet i samarbete med Världsarvet i Kvarken rf och finansieras av Aktiastiftelsen i Vasa. Stort tack!

Fotografier: Lee Esselström

Lee är designern bakom Strömsötröjan som blev en succé med 2 miljoner sidladdningar och har stickats i oändligt antal i Finland, Norden, Europa och t.o.m. i Japan. Tillsammans vill vi göra Kvarken-tröjan lika känd och älskad, som vi alla kan vara stolta att bära och sticka och ge till nära och kära.

background texture
background texture