Hantverksoas i Kaskö – hemma hos paret Murray

Hantverksoas i Kaskö – hemma hos paret Murray

23.8.2022

En hantverksoas i Kaskö finner vi i paret Murrays hem, trädgård och krukmakeri! Här kan man strosa runt bland blommor, träd, hus och keramik, komma till ro, låta sig inspireras - och vandra ut med ett leende på läpparna. En riktig lisa för själen.

Text och bild: Ulrika Vestergård-Denward

Ett krukmakeri tar form

Det var kärlek direkt när unga Raija från Helsingfors körde över broarna in till trähusstaden vid kusten. Året var 1988, och Kaskö blev hennes hem. I ett av stadens trähus tog krukmakeriet form, och där verkar det än i dag.

Den idylliska trädgården – full av hantverk och olika rum – skapades för drygt 20 år sen, i samma veva som Raija mötte James. Irländska James hade sitt krukmakeri hemma på Irland och hade ingen tanke på att resa iväg någonstans, men på uppmaning av vänner gick han med i ett EU-projekt (som Loftet även var en del av) och åkte iväg till Österbotten. Via projektet träffades de, och tillsammans med andra hantverkare från Finland och Sverige åkte Raija iväg på svarsvisit till Irland. Tycke uppstod, Raija och James blev ett par – och trähuset i Kaskö deras gemensamma hem och krukmakeri – Pottery Murray.

Med natur och möten som inspiration

I deras hantverk vävs det irländska och österbottniska samman, lite som en nordisk-keltisk vikingastil. De gör båda bruksföremål och konstkeramik – och allt tillsammans. Mest är det James som ritar, planerar och drejar, medan Raija glaserar och bränner, samt sköter företaget och butiken. Att få dela upp arbetet, ansvara för olika skeden, trivs de med. Det möjliggör ett bättre hantverk, eftersom varje skede är en konst i sig.

Friheten är det som lockar och driver dem. Möten med natur och människor det som inspirerar. Som tonåring fascinerades James av hur olika koppar kan vara, beroende på vem som gjort dem och hur de är formade.

"En kopp kan vara så olik en annan, både till form och funktion, det fascinerar."


De kan vara tunna och sköra, så drycken kallnar snabbt. De kan vara tjocka och rundade, så att de håller värmen. Handtaget kan vara format så du bränner dig av koppens värme, eller så att du inte nuddar koppen och slipper bränna dig. Än i dag är tekoppar en favorit att tillverka. Fruktskålar – med olika mönstrade hål på sidorna – en annan. Skålarna är vackra i sig, även utan innehåll. Träd är en annan favorit, och man finner ofta träd och rötter som motiv på deras skålar, koppar, fat och burkar. Allt kryddat med en gnutta humor.

Pottery Murray – mer än ett krukmakeri

Att ha både sitt hem, sin verkstad och butik på samma ställe ger paret Murray en möjlighet till människomöten, samtidigt som de kan finnas till hands under hela den dryga arbetsprocessen. De njuter av att få ha sitt hem, sin butik och verkstad i trähuset i Kaskö. Allt inramat av deras fantastiska trädgård, där parets keramik även dyker upp i olika form, som en vägg med små hus på eller ägg i alla möjliga mönster och färger.

Att stiga in på gården hos paret Murray är att komma in i en oas. Här finner man lugn, och kan gå runt en god stund, slå sig ner på olika ställen och sen fortsätta in i butiken för upptäcktsfärd och inspiration. Och det är just så paret vill ha det, att man som besökare går därifrån gladare, nöjdare och lyckligare över tillvaron – och det är precis det jag gör, vandrar iväg med ett leende på läpparna och en varm glädje inombords.

Pottery Murrays hemsida

 

Gå till "Aktuellt"