Jubileumsåret 2023

Vår förening – Österbottens hantverk – fyller 110 år!

Det firar vi tillsammans med Slöjdbingo och jubileumsutställning!

Vår officiella jubileumsdag är 25.4, från det att föreningen höll sitt allra första möte den dagen 1913 i Yttermark. I Österbotten har vi en lång historia av hemslöjd och hantverk av olika slag, med många vackra traditionella vantar, sockor, tröjor, vepor mm. Allt det här vill vi värna om och låta leva vidare, men vi är också intresserade av den slöjd som skapas just nu runtom i Österbotten. Slöjden utvecklas ständigt, med inspiration från andra, det man ser och upptäcker. Vi vill därför fira med att uppmuntra alla till slöjdglädje – i smått som stort – och att även dela med sig till varandra av inspiration och glädje.

Slöjdbingo

I Slöjdbingot har vi samlat 16 aktiviter som uppmuntrar till slöjdglädje under hela jubileumsåret. Här finns allt från något så specifikt som 'Gör garngraffiti vid Loftet på Konstens natt', till att 'Slöjda tillsammans'. Det räcker med fyra i rad, eller diagonalt, för bingo. Du väljer själv hur många eller få du satsar på. Med slöjd menar vi hantverk och handarbete i olika typer av material – både mjuka och hårda – så här finns många möjligheter till variation. Vi hoppas du finner något som passar just dig!

Vi önskar oss en sprudlande och delad slöjdglädje, så dela med dig av ditt slöjdande på Instagram med #loftetbingo110 och tagga även gärna @loftetvaasa. På så vis kan vi samla och visa hur det österbottniska hantverket ser ut idag. Bingobrickan laddar du ner, eller hämtar från Hantverkets hus Loftet. När du fått minst en rad, kan du antingen lämna in den till oss i butiken Taito Shop Loftet, eller fota och mejla den till anna.nordstrom@loftet.fi. Bland alla som lämnat in sin bingobricka med minst en fylld bingorad, lottar vi ut österbottniska materialpaket och presentkort till Taito Shop Loftet! Låt bingobrickan bli din inspiration – och utmaning – detta år, och sprid hantverksglädje tillsammans med oss!

Här kan du ladda ner: LoftetBingo110

Jubileumsutställning

Jubileumsåret kulminerar med en utställning vid Hantverkets hus Loftet. Till utställningen vill vi samla österbottniskt hantverk från både förr och nu. Temat är Österbottnisk hantverksglädje! Vi vill visa upp vad hantverket varit, är och kan vara. Till det behöver vi din hjälp! Slöjda något som för dig representerar Österbottnisk hantverksglädje, och låt oss ställa ut det. Vi bygger jubileumsutställningen utifrån de alster som kommer in, men tänk på att verket ska kunna hänga på en vägg och helst inte vara större än 60 x 60 cm, eftersom utställningsutrymmet i salen är begränsat. Om du blir att fundera på vad som är möjligt, så hör dig för med vår verksamhetsledare Anna. Lämna sedan in ditt bidrag senast 15.11 till Taito Shop Loftet – eller  meddela vad du kan bidra med till anna.nordstrom@loftet.fi. Kom ihåg att du samtidigt får ett kryss i bingorutan!

Vi ser fram emot att få ta del av ditt slöjdande!
För nyheter, info och inspiration under hela jubileumsåret – följ oss på sociala medier!

Må det Österbottniska hantverket länge leva!

background texture
background texture