Jubileumsåret 2023

Vår förening – Österbottens hantverk – 110 år!

Vår förening – Österbottens hantverk – firade nyligen sitt 110-årsjubileum! Det firade vi tillsammans med Slöjdbingo och en fantastisk jubileumsutställning!

Vår officiella jubileumsdag var den 25 april, samma dag som föreningen höll sitt allra första möte år 1913 i Yttermark. Österbotten har en lång historia av hemslöjd och hantverk av olika slag, med många vackra traditionella vantar, sockor, tröjor, vepor m.m. Vi värnar om och låter dessa traditioner leva vidare. Samtidigt är vi även intresserade av den slöjd som skapas just nu runt om i Österbotten. Slöjden utvecklas ständigt, inspirerad av andra och det som syns och upptäcks. Därför ville vi fira genom att uppmuntra alla till slöjdglädje – i smått som stort – och att dela med sig av inspiration och glädje till varandra.

 

Slöjdbingo

I slöjdbingot hade vi samlat 16 aktiviteter som uppmuntrade till slöjdglädje under hela jubileumsåret. Där fanns allt från något så specifikt som 'Göra garngraffiti vid Loftet på Konstens natt', till att 'Slöjda tillsammans'. Det räckte med fyra i rad eller diagonalt för bingo. Du valde själv hur många eller få du satsade på. Bland alla som lämnade in sin bingobricka med minst en fylld bingorad, lottade vi ut österbottniska materialpaket och presentkort till Taito Shop Loftet.

 

Jubileumsutställning

Jubileumsåret kulminerades med en utställning vid Hantverkets hus Loftet. Till utställningen samlade vi österbottniskt hantverk från både förr och nu. Temat var Österbottnisk hantverksglädje! Vi ville visa upp vad hantverket var, är och kan vara. Man fick bidra till utställningen med valfritt hantverk och vi byggde jubileumsutställningen utifrån de alster som kom in.

 

Vi tackar för ett lyckat jubileumsår och en vacker utställning.

Må det österbottniska hantverket leva länge!

background texture
background texture