Österbottens hantverk r.f. Del:4
Butiken Loftets historia


Butiken som grundades 1969 av Anna Ahlbäck (se kapitel 3 till minne av Anna Ahlbäck)
Loftet butiken har varit på flera ställen i Vasa under åren.
År 1978 öppnades butiken i Vasa stads centrum, på Vasaesplanaden 18 i en gränd bakom Saluhallen. Utrymmena var trevliga, men läget var inte det bästa, då butiken inte låg ute vid gatan.


1983 gjordes ett beslut att hyra en affärslägenhet i andra våningen i hörnet av Hovrättsesplanaden och Rådhusgatan. (idag sk. Rewell Center)

Till Loftets nuvarande plats på Rådhusgatan 28, flyttades hela vår verksamhet 1986.
Först hyrdes ca en fjärdedel av huset av Vasa stad men i början av 2000-talet fick föreningen så småningom hyra hela huset.


2001 gjordes en stor renovering av husets utrymmen och då renoveringen var klar invigdes ett nytt kafferum som fick namnet "Konsulinnans kafferum". Detta fina namn kommer från konsulinnan Tulla Moe som tillsammans med sin make Edvard Moe bodde i huset under början av 1900 –talet.


Sedan 2001 är Loftet en medlem av den riksomfattande marknadsföringskedjan Taito shop som upprätthålls av aktiebolaget Taitomyymälät Oy. Bolaget grundades av hemslöjds- och konsthantverksföreningarna i Finland och deras affärer.
Därav använder vi namnet Taito shop Loftet på vår butik.


År 2022 invigdes på Hantverkets hus Loftet, mellan aulan och butiken, det lilla förrummet till Anna Ahlbäcks minne. Rummet fick namnet "Annas rum" och är en plats där lokala hantverkare i dag kan ställa ut och sälja sina produkter.


Vi har hållit traditionen med att vara en viktig knutpunkt och försäljningsställe för våra Österbottniska hantverkare och designers.
Idag är vi ett populärt resmål för turister och hos oss hittar du produkter till både vardag och fest.


Källa: Boken Österbottens hemslöjd och konsthantverk 80 år
Källa: Boken Sköna slöjd

 

Österbottens hantverk r.f historia. Del 1

Till minne av Anna Ahlbäck Del: 3

background texture
background texture