Yhdistyksen historia

Historiamme alkaa jo vuodesta 1913

Österbottens hantverk rf -yhdistys sai alkunsa vuonna 1913, silloin nimellä Österbottens svenska hemslöjdsförening. Yhdistyksen tärkein tehtävä oli huolehtia alueen käsityökouluista. Tarve käsityökouluille pieneni vähitellen, jolloin yhdistys suuntasi toimintansa kursseihin ja luentoihin.

Vuonna 1976 yhdistys otti haltuunsa Loftets Hemslöjd -myyntitoiminnan, jonka käsityönopettaja Anna Ahlbäck oli aloittanut eläköitymisensä jälkeen Koivulahdessa 1960-luvulla. Yhdistys muutti putiikin nimen Loftetiksi, ja on vuodesta 1986 toiminut Loftetin talon tiloissa osoitteessa Raastuvankatu 28.

Perinteikäs ruotsinkielinen käsityöyhdistys Pohjanmaalla

Yhdistyksen pääasiallinen toiminta-alue on ruotsinkielinen Pohjanmaa. Yhdistys on yksi Suomen kahdestakymmenestä alueellisesta käsityö- ja käsityötaideyhdistyksestä. Yhdistyksen katto-organisaatio on Helsingissä sijaitseva Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry.

Loftet-myymälä on ollut myös valtakunnallisen markkinointiketju Taito Shopin jäsen vuodesta 2001. Taito Shopin perustivat Suomen käsityötaideyhdistykset ja niiden myymälät vuonna 2000. Liittymisen yhteydessä myymälä sai nimen Taito Shop Loftet.

Jos tahdot lukea lisää historiastamme ja pohjanmaalaisesta käsityöperinteestä, tutustu kirjaamme Mainiot taidot, joka julkaistiin 100-vuotisjuhlamme kunniaksi! Löydät sen ja monia muita kirjoja verkkokaupastamme!

Kotimme on yksi Vaasan vanhimmista rakennuksista

On kunnia saada toimia yhdessä Vaasan vanhimmista rakennuksista. Loftetin talon on piirtänyt kaupunginarkkitehti Carl Axel Setterberg, jonka käsialaa ovat myös monet muut Vaasan kaupungin maamerkit, kuten hovioikeuden talo ja Vaasan kirkko.

Talossa on sen rakentamisen jälkeen asunut useita liike-elämän vaikuttajia perheineen. Näistä ehkä kuuluisin on konsuli John Edvard Moé (1856–1931), joka muutti taloon perheensä kanssa vuonna 1883. Hänen englantilaisnorjalainen vaimonsa Tulla Moé (1869–1950) asui talossa vuokralla poikansa Cyrilin kanssa vielä kaksi vuotta sen jälkeen, kun Vaasan kaupunki osti talon vuonna 1934.

Konsulinna Tulla Moé oli pidetty ja kaupunkilaisten ihailema seurapiirihahmo, joka tunnettiin hienoista juhlistaan ja ystävällisyydestään. Hänellä oli tapana kutsua lapsia limonadille ja pitää heille balettitunteja ja teatterikerhoja.

Tiesitkö, että Tulla Moé kummittelee Loftetissa vielä tänäkin päivänä? Jos olet onnekas, saatat kuulla hänen askeleensa vinttikerroksessa tai kuppien ja lautasten kilinän tyhjässä keittiössä.

 

Österbottens käsityöyhdistys r.y. Historia Osa 1

 

Anna Ahlbäckin muistolle Osa 3

 

Loftet myymälän historia Osa: 4

 

 

Juhlavuosi 2023

background texture
background texture