Österbottens hantvek ry. osa 3
Anna Ahlbäckin muistolle


Anna Ahlbäck, Loftet-kaupan perustaja ja nainen, joka omisti elämänsä käsityön kehittämiselle.
Anna syntyi 8.10.1899 maatilalla Bölessä, Mustasaaressa.


Hänen kiinnostuksensa käsityötä kohtaan kasvoi jo kansanopistossa, jossa hän sai inspiraatiota opettajalta nimeltä Ester Svedberg.
Anna opiskeli myös mm. Kansanopistossa Porvoossa (nykyinen Borgå folkakademi) sekä Tammisaaren käsityökoulussa (Ekenäs väv- och handarbetsskola).
Syksyllä 1930 Anna sai työpaikan Österbottens svenska hemslöjdsföreningin (Pohjanmaan ruotsalaisen kotiteollisuusseuran )asiantuntijana. Hänen tehtävänään oli järjestää lyhytkursseja kudonnassa ja käsityössä Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.
Hän työskenteli siellä 3 vuotta. 1. heinäkuuta 1933 hän sai paikan opettajana "Österbottens andra kvinnliga ambulerande hemslöjdsskola" -nimisessä koulussa. Hän jatkoi yksityisopintojaan Turun kotiteollisuusopettajainstituutissa vuosina 1936-1937. Suoritettuaan vuoden mittaisen koulutuksen hän sai kotiteollisuuskoulun opettajan tehtävän.
Sodan aikana Anna työskenteli Vaasan sotasairaalassa ja osallistui Lotta Svärd -järjestön toimintaan.

Vuodesta 1946 Anna työskenteli pysyvästi Kvevlax kvinnliga hemslöjdskola ,(Koivulahden naispuolisessa käsityökoulussa), jossa hän opetti tytöille ompelua, kudontaa ja lankojen värjäämistä kasviväreillä.
Koululla Anna oli "jokapaikanhöylä" – hän oli johtaja, opettaja, talonmies ja päällikkö. Koska hän oli koulun ainoa opettaja, hän hoiti sekä teoreettisen että käytännön opetuksen.
Koulu oli ahdas ja epäkäytännöllinen, joten hän alkoi suunnitella sen laajentamista lähettämällä kirjeitä ja listoja laitoksille ja yksityisille alueella pyytääkseen rahaa, puuta ja talkootyötä. Tavoitteellisuutensa, energisyytensä, sinnikkyytensä ja optimisminsa ansiosta uusi koulurakennus voitiin vihkiä käyttöön vuonna 1959.

Vuonna 1963, eläköidyttyään, Annalle annettiin tehtäväksi kutoa uudet kirkon tekstiilit Mustasaaren kirkolle. Tämä oli suuri projekti, ja sen kudonta vei useita vuosia. Hänen töitään löytyy myös Vetokannaksen kirkosta, Mustasaaren kouluista ja Sepänkylän seurakuntasalista.
Kasvaneen kiinnostuksen käsityötä ja kotiteollisuutta kohtaan sekä koulun tapahtumissa valmistettujen tuotteiden menestyksekkään myynnin myötä Anna Ahlbäck päätti avata myymälän. Tämä tapahtui 4.kesäkuuta 1969.
Myymälä sijaitsi niin sanotussa "Batan tuvassa" valtatie 8:n varrella, samalla tontilla kuin kotiteollisuuskoulu. Hän myi siellä kesäkuukausina sekä omia että paikallisten käsityöläisten valmistamia tuotteita, joihin hän oli tutustunut ollessaan kiertävänä opettajana.
Talvella hän istui kangaspuitten ääressä valmistaen tuotteita tulevaa kesän myyntiä varten. Myymälä sai nimekseen "Loftets hemslöjd" .
Eläkkeelle jäätyään Anna muutti mökkiin Vanhaan Vaasaan, ja hän siirsi myymälän uusiin tiloihin Falanderin kellariin Wasastjernataloon Kauppiaankadulla.
Myymälästä tuli todellinen turistikohde. Turistit tulivat katsomaan raunioita ja kirkkoa ja samalla piipahtivat myymälässä.
Vuonna 1976 myymälä siirtyi Österbottens svenska hemslöjdsföreningin (myöhemmin Österbottens Hantverk r.f.) omistukseen. Anna jatkoi kuitenkin osallistumista toimintaan ja piti muun muassa kaisla- ja kudontakursseja.
Vuonna 1977 Anna nimitettiin Österbottens svenska hemslöjdsföreningin kunniajäseneksi.


10 tammikuuta 1995 Anna menehtyi tulipalossa omassa kodissaan. Hän oli silloin 95-vuotias.


Lisää Loftet myymälän historiasta voit lukea seuraavassa luvussa 4.Lähde: Anna Ahlbäck - käsityöpioneerin muisto-näyttely, Loftetin käsityökeskuksessa ja Mainiot taidot

 

 

 

 

 

Österbottens käsityöyhdistys r.y. Historia Osa 1


Loftet myymälän historia Osa: 4

 

background texture
background texture